اخبار

نقره داغ مردم و دولت در بازار طلا

نقره داغ مردم و دولت در بازار طلا
بطورمیانگین هر طلافروش کمتر از یک کارمند و کارگر مالیات پرداخت میکند

*مقاومت طلافروشان

با آنکه 5 سال از اجرای این قانون بطور آزمایشی میگذرد ، اما صنف طلا فروشان تاکنون برای پرداخت این مالیات مقاومت کرده اند . یک طلافرش که نخواست خود را معرفی کند در مورد وضعیت فروش طلا و مالیات بر ارزش افزوده میگوید : به فرض اگر یک قطعه طلا را گرمی 119 هزار تومان بدون احتساب ارزش افزوده به مشتری بفروشیم واگر بخواهیم 8% ارزش افزوده را به آن اضافه کنیم ، هر گرم 122 هزار تومان هزینه خواهد داشت که مصرف کننده حاضر به پرداخت آن نیست و ما ناچار هستیم در برخی موارد آن را نگیریم . وی می افزاید : در حالیکه طبق قانون ، پرداخت مالیات بر ارزش افزوده بر عهده مصرف کننده نهائی است و در عین حال تولید کننده و فروشنده نیز در این حلقه حضور دارند اما این طلافروش علت دریافت نکردن این مالیات از مردم را نبود نظارت دقیق و نبود شفافیت درآمدها می داند . یک طلافروش دیگر به صراحت میگوید : طلا را بدون ارزش افزوده به مشتریان می فروشیم و تاکنون هم زیر بار پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نرفته ایم چون دولت انواع مالیات را ازما میگیرد . اما محمدزاده فعال در بازار طلا نیز به نکته قابل تاملی اشاره میکند و میگوید طلافروشان با چراغ خاموش مالیات بر ارزش افزوده را از مصرف کننده نهائی میگیرند اما نمی خواهند سهم دولت را بدهند که چنین چالشهایی را  شاهد هستیم .

*گریز از شفاف سازی درآمدها

کارشناسان اقتصادی فرار مالیاتی را در کشور امری عادی میدانند و معتقدند برخی از اصناف نمی خواهند درآمدشان شفاف باشد .
دکتر حسین راغفر اقتصاددان با بیان این مطلب که طلافرشان نمی خواهند درآمدهایشان شفاف و روشن باشد میگوید در حالیکه تاکید دولت برای پرداخت مالیات شفاف سازی درآمد اصناف است اما می بینیم که فرار مالیاتی امروزه به یک هنجار اجتماعی در کشور تبدیل شده است و قطعاً طلافروشان نباید از پرداخت مالیات معاف شوند این استاد دانشگاه الزهرا متذکر میشود قانون مالیات بر ارزش افزوده بدان معناست که در هر مرحله از فرآیند تولید برای هر نوع کالای نهایی که آن را مصرف کننده استفاده خواهد کرد تولید ارزش افزوده حاصل شده مشمول پرداخت مالیات میشود . وی می افزاید مثلاً استخراج سنگ معدن طلا در این فرایند باید ارزش افزوده ای به آن تعلق بگیرد به شمش تبدیل شدن طلا و در آخر تبدیل شدن به یک کالای نهایی برای هر مرحله از امور که باعث تولید ارزش افزوده شود باید مالیات به آن وضع شود . دکتر پژویان اقتصاددان و عضو پیشین شورای رقابت هم بر این اعتقاد است که طلافروشان نمی خواهند درآمدشان شفاف شود ، نه تنها طلافروشان بلکه تمام عرضه کنندگان در صورتیکه افزایش قیمت به غیر از شفاف شدن درآمدشان باعث کاهش میزان فروش شان شود میدانند که منتهی به کاهش درآمدشان خواهد شد . می خواهند درآمدشان شفاف نشود و کاهش پیدا نکند وی تاکید میکند وقتی بحث بر قرار مالیات در بازار مطرح میشود فقط در شرایط بسیار خاصی است که تنها مصرف کننده مالیات را پرداخت میکند اما مالیات بر ارزش افزوده بین مصرف کننده و عرضه کننده با توجه به کشش منحنی عرضه و تقاضا تقسیم میشود . دکتر پژویان در برنامه مناظره ( مالیات بر ارزش افزوده ) بیان میکند در کلیه کشورهای دنیا به جز کشورهای نفت خیز بیش از 85% از درآمدهای دولت از طریق مالیات تامین میشود . به گزارش تسنیم این اقتصاد دان یاد آور میشود در بسیاری از کشورها ( مالیات بر فروش ) وجود دارد که این مالیات به مالیات ارزش افزوده تبدیل شده است و همچنین مالیات بر مجموع درآمدها وجود دارد که این مورد در قانون مالیاتی ما وجود ندارد و در اولین گام بجای اینکه از مالیات فروش شروع کنیم از مالیات بر ارزش افزوده شروع کردیم .

*پرداخت ناچیز

اما کارشناسان مالیاتی بر این عقیده اند که طلافروشان کمتر از حقوق بگیران مالیات می پردازند اما هنوز نمی خواهند سهم خود را به دولت بپردازند . سعید توتونچی کارشناس حوزه مالیاتی مرکز پژوهش های مجلس نیز به میانگین مالیات طلافروشان اشاره میکند و میگوید : طلافروشان سال گذشته کمتر از کارمندان مالیات پرداخت کردند ، میانگین پرداخت مالیات بر درآمد هر عضو این صنف سالانه یک میلیون و 600 هزار تومان بود که این میزان مالیات از درآمد قشر کارگر و حقوق بگیر هم کمتر است . به گزارش روابط عمومی برنامه پایش این کارشناس مالیاتی میگوید : مالیات بر ارزش افزوده یک نظام مالیاتی مدرن است که مالیات بر کالا را درفرآیند خود مد نظر قرار می دهد . در قانون به این نکته اشاره شده است تا هر کالا و خدماتی که در اقتصاد ایران مورد مبادله واقعی قرار میگیرد باید مالیات بر ارزش افزوده آن با یک نرخ مشخص که قانون گذار تعیین میکند از مصرف کننده نهایی دریافت شود . فروشنده به عنوان ممیز مالیاتی باید مالیات بر ارزش افزوده را وصول کند و در واقع رابط بین سازمان امور مالیاتی و مصرف کننده نهایی شود تا این مالیات بر ارزش افزوده را به سازمان مالیاتی به عنوان امانتی پرداخت کند . توتونچی خاطر نشان میکند : متاسفانه مشکلی که امروزه صنف طلا فروشان ها با آن مواجهند توسط برخی از اعضای این صنف به وجود آمده است وی می افزاید : طبق توافقاتی که میان اعضای صنف طلافروشی و سازمان امور مالیاتی به عنوان مجری قانون شکل گرفته این صنف دیگر هیچ بهانه ای برای پرداخت نکردن مالیات ندارد . در حقیقت عمل نکردن به وظایف قانونی از طرف سازمان امور مالیاتی و صنف طلافروشان ها نباید صورت گیرد . این کارشناس حوزه مالیات تاکید میکند : در بحث مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی به عنوان مجری قانون باید قانون را مانند سایر کالاها درباره طلا نیز اجرا کند و اساساً نفس این قانون برای شفاف سازی و ردیابی کالاها طراحی و تدوین شده است . دکتر لطفی کارشناس امور مالیاتی مشکل را در قانون نمی داند بلکه نحوه اجرا را عاملی بر اشکال در این قضیه میداند و به ما میگوید : قاون مالیات بر ارزش افزوده مشکل ندارد اما در اجرای قانون با مشکل مواجه هستیم . مابه التفاوت قیمت خرید و فروش ، مالیات بر ارزش افزوده را شامل میشود اما متاسفانه در برخی از اصناف این مسئله رعایت نمیشود و طلافروشان از آن قبیل اصنافی هستند که به این مسئله توجه نمیکنند و ارزش افزوده را از کل طلای فروخته شده میگیرند به فرض شخصی که یک میلیونه تومان طلا خریداری کرده است این میزان را ضربدر 8 درصد میکنند و آن را مالیات بر ارزش افزوده می دانند وی می افزاید : در حالی که این شیوه ناصحیح است و فقط باید ما به التفاوت قیمت خرید و فروش محاسبه شود و سپس از مصرف کننده مالیات بر ارزش افزوده را دریافت کنند . دکتر لطفی یادآور میشود : طلافروشان هنگامی که خود طلا می خرند ارزش افزوده آن را پرداخت نمی کنند در حالی که باید آن را بپردازند و بعد از فروش آن را از مصرف کننده دریافت کنند . این کارشناس مالیاتی متذکر میشود : ساماندهی و قیمت باید در این صنف کاملا روشن و اصلاح شود ، زیرا تاکنون طلافروشان مالیاتی را که خودشان در هنگام خرید باید پرداخت میکردند ، پرداخت نکردند و همه را از مصرف کننده میگیرند در حالی که باید سهم مصرف کننده را جدا کنند .

دکمه بازگشت به بالا